Vanaf 2025 vervalt de toelating voor de werkzame stof spirotetramat. Hierdoor vervallen een aantal chemische middelen die gebruikt worden tegen tulpengalmijt. Door de systemische werking van deze middelen blijft de bol tot na het rooien en tijdens de bewaring goed beschermd. Als deze behandeling wegvalt is de verspreiding van tulpengalmijt niet meer onder controle te houden. Galmijt is daarbij ook een belangrijke verspreider van het TVX-virus, ook dit probleem zal toenemen als er geen goede galmijtbestrijding is.
Het doel van dit project is het ontwikkelen van een alternatieve, duurzame methode om tulpengalmijt te bestrijden. Heetstoken is mogelijk een geschikte bestrijdingsmethode. Tijdens dit project wordt onderzocht of er door middel van heetstook voldoende bestrijding van tulpengalmijt kan worden bereikt met tegelijkertijd het waarborgen van de kwaliteit, opbrengst en een acceptabele mate van verklistering van tulpenbollen.
Als de heetstookmethode inderdaad een geschikte methode blijkt te zijn om tulpengalmijt te bestrijden met behoud van kwaliteit en opbrengst, kan dit een belangrijke duurzame en structurele oplossing zijn voor de tulpenteelt en -bewaring.
Tulpengalmijt kan naast tulpen ook in het gewas allium een groot probleem zijn. Om een goede eerste indruk te krijgen van de mogelijkheden van heetstook voor allium zijn in het tulpenonderzoek ook kleinschalig twee allium cultivars in meegenomen.
Uitvoerder: Wageningen University & Research en Delphy
Financiers: Stichting Bloembollenonderzoek en Anthos
Contactpersoon: Irma Lukassen
In de media