27-05-2024

Bionomic gebruikt natuurlijke vijand bij bestrijden fusarium

Het bedrijf Bionomic uit Oegstgeest ontwikkelde een test die de schimmel Fusarium snel en eenvoudig opspoort én bedacht een mogelijke oplossing om deze schimmel op duurzame wijze aan te pakken. Dit jaar gaat Bionomics de werking in de praktijk testen. Vanuit de bloembollensector wordt gewerkt aan een overkoepelend onderzoeksproject naar verschillende aspecten rondom Fusarium. Bionomic is één van de deelnemende partijen in dit onderzoek. Later dit jaar wordt besloten over de honorering van dit onderzoeksproject. De Rabobank kende Bionomics onlangs al 25.000 euro toe vanuit het Rabo impactfonds voor het werk aan de detectie en bestrijding van Fusarium.

Fusarium is een geduchte vijand van onder andere bananen, tomaten, paprika’s en bloembollen. Een infectie met deze schimmel is in eerste instantie met het blote oog niet te zien en blijft daardoor vaak lange tijd onopgemerkt. ‘Als je de schimmel dan eenmaal op de planten ziet, is er al niets meer aan te doen’, weet Diederik Mud, mede-oprichter van Bionomics.

Schot in de roos

De methode die Bionomic bedacht, is gebaseerd op PCR-technologie. Met deze technologie wordt het DNA van de mogelijke ziekteverwekker aangetoond. ‘Met een holle naald halen we een stukje uit de bloembol, dan analyseren we het DNA van dat stukje en tonen we de aan- of afwezigheid van de schimmel aan’, Mud uit. De test bleek een schot in de roos, maar lost een belangrijk probleem niet op. ‘Want als je de schimmel aantreft, wat dan? Hoe kun je die aanpakken zonder chemische middelen te gebruiken?’ Een mogelijke oplossing is een klein eiwit dat voorkomt in micro-organismen in de bodem. ‘Dit eiwit zorgt dat de cel van de schimmel kapotgaat en leegloopt. Zo breek je de schimmel af. Het ziet er veelbelovend uit,' aldus Mud.

Praktijktest

Het biologische middel dat Bionomic ontwikkelde om de fusariumschimmel te bestrijden werkt op laboratoriumschaal. Om het middel Europees erkend te krijgen en op de markt te kunnen brengen, moet o.a. aangetoond worden dat het middel ook in het veld werkt en wat de eventuele gevolgen zijn van een toepassing voor mens en milieu. Als alles volgens plan verloopt start Bionomics al dit voorjaar met het onderzoek op de proefvelden van Agrifirm.

Bron: Rabobank, 14 mei 2024