04-10-2024

Eerste deel van onderzoek naar gewassen voor biobased toepassingen afgerond

Vanuit het onderzoeksproject ´Biobased Teelt: growing a green future´ is een groot aantal gewassen getest voor de toepassing als biobased materialen. Dit onderzoek heeft data opgeleverd over onder andere de gewasgroei. Ook is er gekeken naar mogelijke marktkansen.

De vraag naar meer plantaardig voedsel en naar biobased materialen biedt kansen voor de landbouw. Het onderzoeksproject Biobased Teelt: growing a green future is opgezet om te zoeken naar gewassen die gebruikt kunnen worden voor nieuwe en bestaande toepassingen in bijvoorbeeld de bouw, isolatie, persoonlijke verzorging, groene chemie, textiel en kleurstoffen. Hiervoor is de speciale Biobased Garden aangelegd waarin meer dan 80 gewassen geteeld zijn voor biobased toepassingen. Naast het telen, experimenteren en het doen van onderzoek naar de beste teeltwijze, is binnen dit project ook gezocht naar nieuwe toepassingen. Hiervoor zijn diverse inspiratie- en kennissessies georganiseerd.

Biobased toepassingen vanuit plantmoleculen

Via raffinagetechnieken kunnen vanuit de molecuul uit de plant waardevolle halffabricaten of eindproducten gemaakt worden. Een bekend voorbeeld is het winnen van suiker uit suikerbieten en veevoer vanuit de reststroom. Maar ook nylon vanuit ricinus, rubber via latex uit paardenbloemen, inuline uit cichorei. Al deze processen vragen om een specifieke, vaak kostbare raffinagetechniek. Deze zijn pas rendabel als deze op een bepaalde schaalgrootte uitgevoerd kunnen worden.

Biobased toepassingen vanuit de plantvezel

De vezel uit vezelgewassen kan gebruikt worden voor verschillende toepassingen. Lange vezel kan geschikt zijn voor textiel en een vezel van kort gehakte strodelen kan gebruikt worden als strooisel of inblaasisolatie. Vanuit de bouw is een groeiende vraag naar biobased toepassingen, maar ook in de grond- en waterbouw. Ook groeit de vraag naar een natuurlijke lange vezel voor textiel. Dit biedt potentie. Het programma Building Balance is bezig met ontwikkelkansen voor vezelgewassen in de bouw. In het eindrapport staat de conclusie dat op dit moment het saldo voor telers nog onvoldoende is om de overstap te maken naar bijvoorbeeld vezelhennepteelt. Potentie heeft miscanthus met papier, maar door het meerjarige karakter is deze teelt niet altijd gemakkelijk in te passen in het bouwplan.

>> Lees het volledige eindrapport