11-03-2024

Bloembollentelers investeren bijna 450.000 euro in onderzoek

De Programmaraad van de Stichting Bloembollenonderzoek (SBO) keurde vorige week vier nieuwe onderzoeken goed. Daarmee volgde het bestuur het advies van de Productgroepen Lelie, Hyacint en het MilieuPlatform. De onderzoeken sluiten aan bij de wensen van bloembollentelers en dragen bij aan een toekomstbestendige bloembollenteelt.

In totaal investeren bollenteeltbedrijven via SBO bijna 450.000 euro in vier meerjarige onderzoeken. Hierbij gaat het om onderzoeken naar een toekomstbestendige lelieteelt, bemesten op (hoge) zandgronden, vitale teelt van hyacinten en een onderzoek naar het bepalen van streefwaarden KPI’s en bronaanpak fosfaat. Dit laatste onderzoek is onderdeel van een groot project Regiocertificering waar in de bollenstreek aan gewerkt wordt.

Het onderzoek “Op weg naar een toekomstbestendige lelieteelt” is ingediend door de stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt (ROL) en wordt uitgevoerd door Vertify en Delphy. Het onderzoek gaat dit jaar al van start en tijdens de open dagen in augustus kunnen de eerste resultaten op het veld al gepresenteerd worden.

“De onderzoeken vertegenwoordigen in totaal een totale waarde van circa 4,5 miljoen euro. De bijdragen vanuit het bedrijfsleven en de overheid maken deze vermenigvuldiging mogelijk”, aldus SBO-directeur Prisca Kleijn. “Voor elke ingelegde euro wordt voor 10 euro aan onderzoek uitgevoerd. Op deze manier krijgen bloembollentelers veel waar voor hun geld en wordt gewerkt aan onderzoeken die er voor de sector echt toe doen.”