29-02-2024

Studenten Inholland aan de slag voor Groene Tulp 0.0

In het project Groene Tulp 0.0 wordt onderzoek gedaan naar een gezonde en veerkrachtige tulpenteelt met minimale milieueffecten en met behoud van kwaliteit en economisch rendement. Er is op dit moment nog geen geschikte methode voor het monitoren en bijsturen van bloembolkwaliteit op cultivarniveau. Ook ontbreken er op dit moment datagedreven herkenningsmodellen voor de tulpenteelt.

Studenten van het lectoraat Robotica van Inholland Alkmaar gaan nu onderzoeken of beelddata van de H2L tulpenselectierobot nuttige informatie geeft voor het monitoren van de groei en gezondheid van de geteelde tulpen. Met de uitkomsten kan vervolgens worden bepaald op welke manier de beelddata een rol kunnen spelen in het verduurzamen van de tulpenteelt.

De tulpenselectierobot die H2L samen met Smit Constructie en kwekers heeft ontwikkeld, scant tulpen op virus met camera's en detecteert dit aan de hand van algoritmes. Waar dit nodig is spuit de robot vervolgens behandelvloeistof op de tulp. Voor het onderzoek levert H2L bestaande beelddata aan voor het ontwikkelen van herkenningsmodellen.

Stichting Bloembollenonderzoek investeert in bovenstaand onderzoek via de PPS De Groene Tulp 0 Impact op milieu en omgeving.