08-04-2024

Subsidie voor onderzoek naar tastzin van planten

“Het is al meer dan 100 jaar bekend dat planten tastzin hebben.”, zegt hoogleraar Joris Sprakel, “Ze voelen aanraking of wind, ze registreren wanneer een schimmel probeert binnen te dringen. Gras bijvoorbeeld, neemt waar of je erop loopt en dat leidt dan tot allerlei processen in de plant die leiden tot meer stevigheid. Maar hoe werkt dat nu precies? Dat is echt nog een blinde vlek in onze kennis.” De komende 10 jaar gaat het consortium GreenTE (Green Tissue Engineering) onderzoeken hoe dit werkt. De groep heeft daarvoor een Zwaartekracht-subsidie van 22,8 miljoen euro toegekend gekregen. Het consortium staat onder leiding van prof. Dolf Weijers en prof. Joris Sprakel van het Laboratorium voor Biochemie aan Wageningen University & Research.

“De werking van tastzin is de eerste grote uitdaging in dit programma”, vult hoogleraar Biochemie Dolf Weijers aan. “Als we dan beter begrijpen hoe een plant waarneemt dat schimmel binnendringt, kunnen we ze misschien ook helpen om weerbaarder te worden. Dat is de tweede uitdaging. Het gebruiken van de mechanische verdediging van planten is een vaatje waaruit totaal nog niet wordt getapt in alle pogingen planten beter bestand te maken tegen ziekten. Dat zou dus een boost kunnen geven aan de ontwikkeling van voedselgewassen die beter bestand zijn tegen plantziekten.”

Met Zwaartekracht stimuleert de overheid excellent onderzoek in Nederland. Het is bedoeld voor wetenschappelijke consortia die de potentie hebben om tot de wereldtop op hun gebied te gaan behoren.

Lees hier meer over het onderzoek.